stap 1

Meld je via mail aan bij een van de locaties in jouw buurt via het kopje meedoen. De locatie neemt contact met je op om toegang te verlenen tot hun locatie. Ze geven je een speciaal bakje en composteerbare papieren zakken om je groente-en fruit afval in te verzamelen.

Stap 2

Je groente-en fruit afval verzamelen kan beginnen! Stop de composteerbare papieren zak in het speciale bakje. Op de zak staat wat je wel en niet kan inleveren. Zodra je papieren zak vol is lever je deze in bij jouw locatie. Zorg ervoor dat je je groente-en fruit afval inlevert voordat het gaat rotten of schimmelen. Dat is meestal een keer per week.

Stap 3

Bij de meeste locaties kun je je groente-en fruitafval wegen en noteren in je smartphone in een door Afval naar Oogst speciaal ontwikkelde app. Zo kun je bijhouden hoeveel impact je maakt! Op onze homepagina staat hoeveel impact we samen maken. Gaaf toch?

Stap 4

Je groente-en fruit afval gooi je in de trommel die niet op slot is. Dat staat meestal aangegeven met een groen A4-tje. De composteerbare papieren zak kan ook klein gescheurd in de trommel. Voeg eenzelfde hoeveelheid droog, bruin materiaal toe aan je afval (dit hoef je niet te wegen). Sluit de trommel en draai deze daarna een paar keer rond. Zorg dat de ventilatiegaten weer aan de bovenkant zitten.

Stap 5

Compostvrijwilligers verbonden aan de locatie monitoren het compostproces. Ze controleren bijvoorbeeld of de temperatuur in de trommel genoeg omhoog gaat. Soms voegen ze wat vocht toe en soms juist wat extra bruin materiaal zoals droog bladafval.

stap 6

Zodra de compost klaar is, wordt die op de locatie in het na- of voorjaar in de tuingrond verwerkt, zo kunnen er weer groente, kruiden of bloemen groeien. Tijdens evenementen is het, afhankelijk van de locatie, mogelijk om compost op te halen of mee te oogsten uit de tuin. Een oogst die dankzij jouw afval heeft kunnen groeien!