Bijna een derde van het afval wat we dagelijks weggooien bestaat uit keukenafval. Door jouw groente- en fruitafval wekelijks in te leveren op een locatie bij jouw in de buurt, help je mee om de kringloop van afval, naar compost, naar oogst rond te maken.
Let op: Aanmelden om je afval in te leveren bij de Tropentuin (het KIT)? Gebruik dan niet bovenstaand formulier, maar meld je aan via de website van het KIT!
Hoe werkt het?
Bijna een derde van het afval wat we dagelijks weggooien bestaat uit keukenafval. Met Afval naar Oogst maken we van dat afval, wat nu verdwijnt in de vuilnisbak, een grondstof die de aarde en onszelf voedt. We maken er compost van, waarmee we groente, fruit en kruiden kunnen laten groeien, en samen kunnen oogsten!
Als je je aanmeldt, ontvang je van ons een compostbakje en papieren zakjes voor in je keuken. Een of twee per week breng je dit naar de tuin waar je je hebt aangemeld, daar weeg je je afval, en doe je het in de composttumbler. Je voegt een handje ‘bruin materiaal’ toe, dat staat al voor je klaar. Bruin materiaal, zoals bladeren en houtsnippers, zorgt voor extra koolstof, en dat is nodig om goede compost te maken.
Na enkele weken is jouw afval omgezet in vruchtbare compost. Dan zetten we het over in een andere bak, tot we het kunnen gebruiken om de aarde in de tuin te voeden. Hierop laten we groente, fruit en kruiden op groeien, waar jij en de buurt van kunnen eten.
Door jouw groente- en fruitafval wekelijks in te leveren op een locatie bij jouw in de buurt, help je mee om de kringloop van afval naar oogst rond te maken.
Veel gestelde vragen
- Zijn er kosten aan verbonden?
Nee, deelname is gratis. - Hoe vaak moet ik mijn afval inleveren?
We raden aan om je afval 1 à twee keer per week langs te brengen, maar uiteraard kies jij zelf hoe vaak je komt. - Waarom moet ik het afval wegen?
We willen steeds betere compost maken, en daarom meten we zo goed mogelijk wat er gebeurt. Onze compostinos (vrijwilligers) houden het composteerproces zo goed mogelijk in de gaten, en checken bijvoorbeeld regelmatig de temperatuur in de tumblers. Met al deze meetgegevens kunnen we het proces steeds efficiënter maken, en zorgen we voor compost van excellente kwaliteit. - Gaat zo’n bakje in je keuken niet stinken?
Als je regelmatig je afval langs komt brengen, dan gaat het niet stinken.
Na aanmelding zal de locatie zelf contact met je opnemen. Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons op info@afvalnaaroogst.nl.